De werking
Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd. Dat komt omdat deze het restlicht uit de omgeving haalt, bijvoorbeeld uit maanlicht of infraroodlicht. Dit betekent dat er wel enig restlicht moet zijn, anders heeft een nachtkijker geen zin. In deze situatie kunt u beter kiezen voor een warmtebeeldcamera. Ook bij te veel licht (bijvoorbeeld felle koplampen) hebt u niets aan een nachtkijker. Met een nachtkijker kunt u geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.
Soorten
Er bestaan verschillende soorten nachtkijkers. Ten eerste de monoculaire kijker. Deze heeft maar één buis om het restlicht te versterken, waardoor u er maar met één oog doorheen kunt kijken. Ten tweede de binoculaire. Deze bestaat uit twee buizen, wat ervoor zorgt dat u er met beide ogen doorheen kunt kijken. Hoewel deze duurder is dan de monoculaire kijker, is deze wel comfortabeler. De derde te onderscheiden soort nachtkijker is de nachtzichtkijker. Deze is speciaal gemaakt om op een geweer gemonteerd te worden, waardoor deze het meest geschikt is als u wilt gaan jagen. Ook de voorzet nachtkijker is een geschikte optie als u gaat jagen.
Analoog of digitaal
Ook kunt u kiezen tussen analoge en digitale nachtkijkers. Hierbij is het goed om te weten dat analoge kijkers kunnen beschadigen als er te veel licht in valt, waardoor zwarte stipjes op het beeldscherm kunnen ontstaan. Digitale nachtkijkers kennen dit nadeel van zichtvermindering niet, waardoor deze ook overdag te gebruiken zijn. Een ander voordeel van digitale nachtkijkers is dat deze goedkoper zijn dan de analoge variant. De modernste digitale versies kunnen zelfs internetverbinding maken. Dit kan handig zijn, maar is lang niet in alle situaties een nuttige toevoeging.
Generaties
Nachtkijkers kunnen aan de hand van hun prijs worden onderverdeeld in drie verschillende generaties. Kijkers van de eerste generaties zijn de goedkoopste varianten die op de markt zijn. Zij versterken het licht van de maan en sterren ongeveer duizend keer. Nachtkijkers van de tweede generatie werden eerst eigenlijk alleen gebruikt door professionals. Het gaat hierbij om modellen tussen de duizend en tweeduizend euro. Inmiddels zijn deze ook voor particulieren te koop. Ze geven een scherper beeld dan kijkers uit de eerste generatie. Nachtkijkers uit de derde generatie beschikken over de modernste technologische ontwikkelingen. Hierdoor zijn zij niet alleen het beste, maar ook het duurste: De prijs ligt vaak wel boven de vijfduizend euro.