Wat is een richtkijker?
Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat u op uw geweer kunt monteren om het beeld dat u kunt zien te vergroten. Dit is dus met name handig als uw prooi zich op lange afstand van u bevindt. U kunt uw prooi beter in beeld brengen, waardoor u preciezer kunt schieten. Bij de montage is van belang dat u de richtkijker zo laag mogelijk boven de loop monteert.
Hoe werkt het?
Als u door de richtkijker kijkt, ziet u een vergroot beeld. Hierbij is het van belang dat u de richtkijker op de juiste manier gebruikt. Aan de ene kant moet de kijker zich niet te ver van uw oog bevinden, maar aan de andere kant is het ook niet de bedoeling dat uw oog tegen het glas van de kijker aankomt. In deze gevallen kijkt u als het ware door een tunnel heen, waarbij de buitenste laag wazig is. Het is dus handig om eerst uit te zoeken wat voor u een prettige kijkafstand is waarmee u het beeld geheel scherp ziet. Hierbij is uw hele lichaamshouding van belang.
Dradenkruis
De meest bekende soort richtkijker is die met een dradenkruis. Dit is een kruis dat wordt gevormd door een horizontale en een verticale lijn die elkaar in het midden snijden. Door deze lijnen en hun snijpunt in het midden van het beeld kunt u nauwkeuriger mikken. Een dradenkruis met dunne lijnen is het meest geschikt als u schiet op een doel dat zich duidelijk onderscheidt van zijn omgeving. Een voorbeeld hiervan is een zwarte vogel tegen een helderblauwe lucht. In een drukke omgeving (bijvoorbeeld een bos) zijn dikkere lijnen geschikter, omdat de dunne lijnen dan lastig te zien zijn. Deze dikkere lijnen geven echter wel minder precisie bij het richten.
Red dot
Een ander systeem is het red dot systeem. Hierbij is een rood stipje in het beeld uw richtmiddel. Ook dit systeem maakt het richten makkelijker voor u, omdat u alleen nog maar hoeft te zorgen dat het rode puntje zich op uw prooi bevindt. Bij goedkopere varianten moet u er wel op letten dat uw oog zo veel mogelijk recht houdt ten opzichte van de red dot. Bij de duurdere varianten is het vaak zo dat u ook raak schiet als u scheef naar het red dot kijkt, maar deze zich wel op uw prooi bevindt.