Dit is het tweede artikel waarin we graag de verschillende begrippen willen bespreken om je te helpen alles beter te begrijpen rondom de richtkijker. 

Het sidewheel

 

Het sidewheel is er om de kijker scherp te stellen. Een sidewheel wordt vaak over de focusknop gedaan. Je kunt op voorhand je sidewheel gaan ieken. Je kunt het dan scherpstellen (range finding) op basis van de afstand. Je kunt dan de bijbehorende afstand van je sidewheel aflezen. Het eiken doe je door de stand van je sidewheel te gebruiken wanneer je op een voorwerp gaat scherpstellen waarvan je de afstand al weet. Je weet dus de juiste en exacte afstand al. Het kan vijf, tien, vijftien meter zijn. Je kunt de afstanden noteren en dan aflezen. Het is mogelijk door voorzichtig te draaien aan het wiel om scherp te stellen.

 

Het narichten, wat is dat?

 

Het narichten is de schiethouding. Het is belangrijk om de schiethouding te houden, nadat je het schot hebt afgedrukt. Het is goed om in de richtkijker te blijven kijken om de inslag te blijven volgen. Je wilt vaak vanzelf het wapen af zetten na het afvuren van het schot. Omdat de kogel na het afvuren nog niet direct de loop heeft verlaten is het belangrijk om het vuurwapen niet te bewegen. De kleinste beweging heeft een grote invloed op het wel of niet raken van het doel.

 

Het gezichtsveld of FOV (Field of View), wat is dat?

 

Het FOV is het gezichtsveld. Het is de breedte van van wat je kunt zien met de richtkijker. Het is vaak de breedte of een specifieke afstand in graden uitgedrukt. Hoe breder het gezichtsveld is, hoe gemakkelijker het is om het doel te vinden. Een gezichtsveld van 9,8 meter op 100 meter betekent, dat het complete beeld op honderd meter afstand 9,8 meter is in de richtkijker. Het kan ook gaan om graden. Het gezichtsveld in graden of het subjectieve gezichtsveld in graden. Om te kunnen vergelijken moet je het aantal graden vermenigvuldigen met 17,5 om het totale gezichtsveld op 1000 meter te krijgen.  

 

De afstand tussen het oculair en het oog

 

Een belangrijke eigenschap van richtkijkers is de afstand in centimeters tussen het oculair en het oog.Het is belangrijk de juiste FOV waar te  nemen door de scope. Hoe verder je oog en afstand is vanaf de scope, hoe veiliger het is bij de terugslag. Het is gebruikelijk bij luchtbuksen, dat ze een terugslag hebben. Bij luchtdrukwapens is het narichten trouwens nog belangrijker dan bij vuurwapens.