Het draadkruis, dradenkruis of de crosshair is een traditionele vorm van een kruis met een horizontale en verticale lijn. Het snijpunt van de lijnen is het middelpunt en het helpt om te mikken op het doel.

Een dunne lijn helpt om meer nauwkeurig te mikken waar het doel is. Het is soms moeilijk om ze goed te zien wanneer je in een bos bent of op een andere plek met een complex samengestelde achtergrond. Het dikkere draadkruis is hier dan beter voor. Er is ook een optie om te kiezen voor een duplex draadkruis. Het is een dikke en centraal dunne lijn. De lijnen zorgen ervoor, dat de schutter een doel snel kan vinden met het centrale punt van het draadkruis. Het draadkruis helpt om accuraat te richten. Er zijn een aantal soorten dradenkruizen welke we graag met je bespreken. Het gaat om de klassieke dradenkruizen, de verlichte dradenkruizen en de ballistic dradenkruizen. Laten we ze kort met je doornemen.

 

Het klassieke dradenkruis

 

Het klassieke dradenkruis is niet verlicht en is zeer veelzijdig en ook nauwkeurig. Het heeft een dunne horizontale en verticale lijn welke samenkomen in het midden. Het is een dradenkruis welke het best tot zijn recht komt als het licht is. Wanneer het schemert dan zal dit type dradenkruis niet zo goed werken. Het is dan moeilijker om het dradenkruis goed te zien. Wanneer je het op een klaarlichte dag gebruikt of op een milde schemerige dag dan komt het klassieke dradenkruis het beste tot zijn recht.

 

De verlichte dradenkruizen

 

Tijdens moeilijke omstandigheden kan het verlichte dradenkruis het verschil maken. Het is dan gemakkelijker om het doel te zien of om bij dag en nacht het vizier helder te krijgen. Wanneer het dradenkruis van een hoge intensiteit is en extra bright is dan is het ook mogelijk om het overdag te gebruiken. Voor de meeste dradenkruizen kan het kruispunt handmatig qua intensiteit worden aangepast. Het is zo mogelijk om de richtkijker naar meerdere situaties aan te passen. Wel zo prettig.

 

Het ballistic dradenkruis

 

Het ballistic dradenkruis is zeer goed te gebruiken als richtkijker wanneer je op een lange afstand wilt schieten. De richtpunten onder het centrum van het kruis zijn behulpzaam wanneer je de afstand tot je doel wilt bepalen. Het is goed om een richtkijker met een ballistic dradenkruis te gebruiken om op grotere afstanden een schot te plaatsen. Het helpt ook om de daling van de gogel te compenseren.

 

Kies voor kwaliteit

 

Bij het kopen van een richtkijker is het altijd belangrijk om te letten op de kwaliteit. Kwaliteit zal zich altijd bewijzen op de lange termijn. Soms is het beter om net iets meer geld uit te geven om een hoogwaardige richtkijker te kopen.