De richtkijker is een hulpmiddel welke een beeld vergrotende eigenschappen hebt.

De richtkijker helpt om het doel op een langere afstand goed in beeld te brengen Er zijn verschillende richtkijkers welke op basis van verschillende aspecten te kiezen zijn, zoals de verstelling, de vergroting, de afmeting en het soort richtkruis.

 

Een goed advies

 

Het is belangrijk om de richtkijker niet te dicht bij het gezicht te houden of te veraf. Het is belangrijk om net geen contact met het glas te maken. Wanneer je wel contact maakt dan zal je een soort van tunneleffect krijgen. De buitenste rand is dan wazig in het geheel. Het is goed om de juiste afstand te bepalen om een goed beeldvullend geheel te krijgen. De rand is er trouwens om het zicht te verscherpen. Het is belangrijk om als schutter alles goed in beeld te hebben door op de juiste houding achter de richtkijker te staan, zitten of liggen.

 

De variabelen van de richtkijker

 

De richtkijkers kennen verschillende variabelen. Zo is de grootte van de veldlens (het objectief), de vergroting en ook het draadkruis verschillend per richtkijker. De instelmogelijkheden zijn vaak ook verschillend. Een dun draadkruis is handig als je de middenstip van het doel niet wilt bedekken. Kies een richtkijker welke past bij het doel waarvoor jij het wilt gebruiken.

 

Een belangrijke variabele: de kwaliteit van de lens

 

Een optische richtkijker voor een luchtbuks is gemaakt voor specifieke afstanden waaronder wordt geschoten. Een bereik van tien tot honderd meter bijvoorbeeld. Het onderscheid is met een normale richtkijker is dat het zichtveld veel breder is dan bij vuurwapens. De meeste luchtbuksen worden in de achtertuin gebruikt op een afstand tot vijftig meter. Een grote vergroting is dan eigenlijk zinloos. Het is goed om dan een vergroting van vier keer of zes keer te hebben. Een toenemende vergroting zorgt voor minder licht doordat je meer focust en dus minder licht opvangt. Er zijn verschillende goede merken waar je gebruik van kunt maken. De standaard richtkijker is ideaal om mee te starten als je een beginner bent. 

 

Afhankelijk van het doel waar je de richtkijker voor gaat gebruiken en de leeftijd van de gebruiker kun je vaak een goede keuze maken. Je kunt nog letten op een aantal aanvullende functionaliteiten welke je wel of niet wilt gebruiken. Kies een richtkijker met een goede prijs kwaliteit verhouding, zodat je er volop van kunt genieten. Natuurlijk geldt ook bij richtkijkers, dat een hoge kwaliteit wat duurder is. Het zorgt er daarentegen echter ook voor, dat je er langer van kunt genieten. 

 

Kies voor een richtkijker welke zo laag mogelijk op de loop kan worden gemonteerd. Er zijn verschillende montageringen hiervoor. Er zijn meerdere soorten montageringen. Je kunt op basis van het objectief kiezen voor een hoge, middelmatige of lage ring. Op de rails ga je de ringen los bevestigen. Het is dan belangrijk om de oculair van de kijker op het midden te plaatsen van de pistoolgreep van je geweer. De kijker moet nog wel ruimte hebben om naar voren en achteren verplaatst te kunnen worden.

 

Het dradenkruis van de richtkijker

 

Het draadkruis is traditioneel in de vorm van een kruis met een verticale en een horizontale as. Het kruispunt is in het midden en het hulpmiddel om het doel te raken. De dunne lijnen zijn vaak het hulpmiddel om gemakkelijker te kunnen mikken op je doelen. De dikkere lijnen zijn gunstig wanneer de achtergrond wat wisselend is en niet helder. De dunnere lijnen zijn bijvoorbeeld niet zo goed te zien in een bos. De dikkere draadkruizen zijn dan beter.  Let hier ook op bij de aankoop van je richtkijker.