Het is belangrijk om een goede richtkijker aan te schaffen. Vervolgens is de sleutel om hem goed af te stellen.

Het is mogelijk om het door de verkoper te laten doen. Het is echter ook goed om zelf te weten hoe je het kunt doen. Het is altijd goed om zelf de kennis te hebben om de richtkijker goed af te stellen. Laten we je uitleggen hoe je dat kunt doen.

 

De eerste stap: de voorbereiding

 

Teken op een A4 papier een verticale lijn van 15 centimeter. Plaats een doelpunt

 van twee centimeter dik en een vierkante meter groot. Zet het op tien meter van waar je gaat schieten. Laat het wapen goed ondersteunen en gebruik hiervoor een kussen of een zandzak. 

 

De tweede stap: de breedte instellen

 

We gaan als eerste de breedte instellen. Aan de rechterkant van de richtkijker is dit mogelijk. Je kunt nu maximaal gaan inzoomen op je doel om het dan goed scherp te stellen. Hierna zoom je uit en vergroot je tot vier keer. Je schiet nu op het doel op het midden van de verticale streep. Daarna schiet je nog twee keer om een indicatie te krijgen van de afwijking. Op basis van de afwijking ga je een aantal tikken naar links of recht. Nu schiet je weer drie keer en bepaal je wederom de afwijking. 

 

De derde stap: De hoogte instellen

 

De hoogte instellen kan ook. Je doet dan eigenlijk hetzelfde. Je kunt de hoogte afstellen met de knop aan de bovenkant van de richtkijker. Pak wederom een nieuw stuk A4 en teken hier een horizontale lijn op van 15 centimeter. Bevestig het op de doelplaat en vuur drie schoten af op de lijn om de gemiddelde hoogte afwijking te bepalen. Afhankelijk van de afwijking draai je de hoogte naar boven of naar onderen. Daarna schiet je weer drie keer en bepaal je nog een keer de gemiddelde afwijking.

 

Er zijn nog meer factoren!

 

Waar je ook op moet letten zijn de volgende zaken: 

 

-       De kogelsnelheid (en de daling)

-       De wind welke tot 100 yards (91,4 meter) van groot belang is. Zeker wanneer je een lichte kogel afvuurt over een afstand van zeg 300 yards (274,3 meter) en er een zijwind is van acht kilometer per uur. De afwijking kan dan groot zijn.

-       Het gewicht van de kogel

-       Onder welke hoek geschoten wordt.

 

Wanneer je een goed afgestelde richtkijker hebt en weet hoeveel afwijking de wind veroorzaakt dan heb je een zeer goede kans om het doel goed te raken.