Het schoonmaken begint met het wegblazen van de viezigheid en de stof.

Hierna is het goed om een pluisvrije doek te gebruiken om de cameralens schoon te maken. Daarna is het goed om een lens cleaner of alcohol te gebruiken. Het is ook mogelijk om warm water en een milde reiniger te gebruiken. Je kunt hiermee het rubber, het metaal en ook het plastic mee schoonmaken. De coatings zijn gevoelig voor krassen. Het is goed om hier voorzichtig mee om te gaan. Het is trouwens ook belangrijk om de gebruikershandleiding te lezen voordat je de richtkijker gaat schoonmaken.

De richtkijker demonteren om hem schoon te maken.

Je moet dit nooit doen. Laat de richtkijker lekker in elkaar zitten en haal hem niet uit elkaar. Van de buitenkant de richtkijker schoonmaken is voldoende. Het is zo, dat de meeste richtkijkers met stikstof gevuld zijn. Je kunt hem dan niet openen.

Eenvoudig en gemakkelijk

Het schoonmaken van de richtkijker is niet zo moeilijk. Het is belangrijk om het wel regelmatig te doen. Eigenlijk iedere keer nadat je hem hebt gebruikt is het belangrijk om hem even goed schoon te maken. Je pakt dan iedere keer weer een schone richtkijker en kunt hier volop van gaan genieten.