In dit artikel willen we graag verschillende termen met je bespreken welke verband houden met de richtkijker.

Het is mooi om de termen te kennen om zo je expertise rondom richtkijkers te vergroten.


Wat is Illuminated Reticle (IR)?

 

IR is is een verlicht draadkruis. De kijkers met deze optie hebben de mogelijkheid om in stappen het draadkruis meer zichtbaar te maken wanneer de lichtomstandigheden minder zijn. Ook zijn er Mildots, wat bolletjes en streepjes zijn welke het dradenkruis verdelen. Ze staan op een specifieke afstand van elkaar. Ze zijn zo geplaatst, dat het mogelijk is om met bolletjes te gaan corrigeren. Je corrigeert over een hoek van en millie radiaal. De afstand van het doel zorgt voor een specifieke correctie. Zo is een 1 mil dot correctie op 100 meter een correctie van 10 centimeter. Bij 25 meter is het 2,5 centimeter. Als het gaat om 2 mil dots en een correctie over 100 meter dan is het een correctie van 20 centimeter.

 

Een red dot, wat is dat?

 

Een red dot systeem is een manier om je doel een rood puntje te geven wat je kunt zien. Er zijn verschillende soorten. Zo zijn er dikkere kleine kijkers en ook een soort schermpje waar je doorheen kijkt. Ze maken het richten op een doel erg gemakkelijk. Het is wat anders dan een keep en een korrel. De duurdere opties zijn ook parallaxvrij. Het betekent, dat wanneer de red dot op het doel zit je zeer goed zal schieten. Bij de goedkopere opties moet je wel op dezelfde lijn als die van de red dot zitten. 

 

Wat is een zoom richtkijker?

 

Een zoom richtkijker kennen een vergroting welke variabel is. Bij een lage vergroting is het mogelijk om een object te vinden. Hierna is het mogelijk om meer in te zoomen voor meer detail. De afstanden tussen de lenzen veranderen. De zoom verrekijkers zijn niet voor alle situaties ideaal. Het ingezoomde beeld kan donkerder en ook minder scherp worden als de vergroting wat hoger is. Het gezichtsveld wordt ook een stuk kleiner.

 

Wat is de betekenis van de getallen? (zoals 5 x 56)

 

De getallen zijn de vergroting en de grootte van het objectief. Het eerste is de vergroting van de richtkijker. Het geeft het aantal keren, dat je dichter bij het doel kunt komen aan. Het tweede cijfer geeft in millimeters aan hoe groot de diameter is van de objectief lenzen. Het geeft daarmee ook de hoeveelheid licht aan welke door de richtkijker komt. Soms staat er nog een streepje tussen de eerste twee getallen. Het kan 3-12 x 56 zijn. Het geeft aan dat het om een variabele vergroting gaat. 

 

Wat is AO?

 

AO is de afkorting voor de term Adjustable Objective. Het gaat hier om een verstelbare lens. Het is mogelijk om het brandpunt te verstellen van de lens. Het is mogelijk om de lens zo op meerdere afstanden scherp te stellen. Wanneer de vergroting groter is en hoe beter de kwaliteit van de lenzen is, hoe beter je de lenzen kunt scherpstellen. Het is een goed hulpmiddel om de afstand tot het doel te bepalen. Het heeft ook wel Range finding. Een richtkijker is parallax vrij als je op het doel en op het dradenkruis scherp kunt stellen. Hiervoor heb je een AO nodig.

 

De hoogteverstelling  

 

De hoogteverstelling is ervoor om het mikpunt te kunnen laten samenvallen met het trefpunt op je doel. Wanneer een kogel horizontaal het geweer verlaat dan krijgt het direct te maken met de zwaartekracht en gaat het dalen. Het is belangrijk om de richtkijker hiervoor te corrigeren. Hoe verder het doel weg is, hoe hoger u boven het doel moet gaan mikken. Wanneer de kijker niet gecorrigeerd wordt dan zal je het doel missen. Het is goed om het mikpunt gelijk te hebben aan het trefpunt op de richtkijker. Het zal het gemakkelijker maken om het doel te raken. Met de draaiknop aan de zijkant is het mogelijk om de hoogte te verstellen. De draaiknop gaat met klikjes omhoog en omlaag. Wanneer de kogel hoger moet dan draai je de draaiknop omhoog, moet het wat lager dan draai je de knop omlaag.

 

De verplaatsing van het trefpunt met een klik is geen verandering in graden, maar in minutes. Een minuut is een zestigste van een graad. Een klik is vaak een kwart of een achtste MOA (minutes of Angle). Het gaat dus om 1/240e of 1/480e van een graad. Het is zo mogelijk om iedere afstand te berekenen met een klik. Wanneer het doel zich op 100 meer bevindt dan kunnen we het volgende concluderen. De omtrek van een cirkel is 2 pi maal de straal en is dus 2 keer 3,14 keer 100 meter = 628 meter. Een graad verplaatsing van de cirkel  is dan 628 meter gedeeld door 360 graden (van een cirkel) is 1,74 meter. Een minuut verplaatsing is dan een zestigste deel hiervan en is 0,029 meter. Een kwart minuut is dan 0,72 centimeter en een achtste minuut is 0,36 meter.